Mono-prints - mijn grafische prenten - gemaakt vanuit  mijn foto's van de moderne stad

Vanaf 2007 werd het de moderne stad die de hoofdrol ging spelen in mijn grafische kunst van toen, de mono-prints. Ik maakte ook deze op basis van mijn eigen foto's die ik al zwervend door de stad maakte. In 2015 ben ik overgestapt naar digitale grafiek. 
  
Mijn voortdurende bekijken en fotograferen van de grote stad in Nederland is de basis voor al mijn grafische werk. De mono-prints ontstonden vaak als een collage - samengesteld uit mijn foto-materiaal van de stad. Mijn eerste ontwerp is altijd opgebouwd uit verschillende lagen die ik over elkaar heen drukte. Omdat mono-prints technisch niet in eenoplage te drukken zijn, zijn deze prenten allemaal unica's, in tegenstelling tot mijn digitale kunst die ik in beperkte oplages laat drukken.

De recente nieuwbouw en moderne architectuur - samen met het bestaande centrum van de oude stad - speelden toen al de hoofdrol in mijn grafische prent-kunst vanaf 2007. In die zin maakte ik ook toen al actuele kunst - een verslag in beeldtaal  van de modernisering in de Nederlandse grote steden.



 

over mijn mono-print grafiek

Sinds 2003 ben ik uitsluitend bezig met het maken van unieke mono-prints, die ik druk in meerdere kleuren en druk-gangen. 

De recente nieuwbouw en moderne  architectuur die oprijst in het centrum van de grote Nederlandse stad dwingen mij om voortdurend opnieuw foto's te maken. Dit vormt de eerste fase van het druk-proces van mijn mono-print grafiek. Zo ontstaan mijn grafische collage-beelden die ik vanuit geselecteerde stukken (snijden en scheuren) foto afdruk. Meestal druk ik in meerdere druklagen; er ontstaan zo unieke mono-prints, gedrukt in meerdere beeld-lagen en kleuren. Het zijn unica's omdat het drukmateriaal na één keer drukken verloren gaat bij de mono-print techniek. (In mijn recente digitale art-print - ook opgebouwd in lagen - kan ik in een kleine oplage drukken)

Uit de vele foto's die ik van de bestaande moderne architectuur uit de stad heb gemaakt verzamel ik eerstd ie  fragmenten die me fascineren. Daaruit kies ik later die foto-beeldfragmenten van de stad, m.n. uit de steden Rotterdam, Amsterdam en Den Haag die ik graag grafisch met elkaar wil combineren in mijn mono-print kunst.
Zo groeit het grafische beeld als het ware; in een collage-vorm. Dat is het kenmerkende aspect van mijn grafische kunst; hij ontstaat door middel van een vrij basale en simpele mono-print techniek. Zo ontstaat uiteindelijk na een langdurig druk-proces a.h.w. een collage van beelden over en naast elkaar, en op het papier gedrukt. Dit is eenmalige unica grafiek die meestal ontstaat in de vorm van een aantal verschillende lagen, kleuren en structuren. 


De mono-prints die ik slechts eenmalig kan drukken zijn dus altijd unica's die pas na langdurig werken definitief gaan ontstaan; ik selecteer ze streng, wat niet goed is valt weg!. Ook mislukt er veel tijdens het maak- en druk-proces. 

 

over mijn foto's van de stad: Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Den Haag en New York

Al wandelend door het centrum van de grote stad in Nederland kijk ik graag naar de recente nieuwbouw en de oprijzende architectuur. Ik kijk bijvoorbeeld naar de complex bouw-constructies en de vele bouw-materialen die er worden gebruikt. Ik loop veel en graag door het stads-centrum van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Op mijn wandelingen maak ik reeksen foto's van de groeiende nieuwbouw in deze steden, die ik later gebruik als basis voor mijn grafische collage-kunst. 

Onder andere de vele bouw-terreinen rondom en in de stations en hun omringende gebied boeien mij sterk in de grote steden. Het zijn kenmerkende bouwplaatsen die me juist zo f
ascineren omdat al het dagelijkse verkeer in de stad gewoon door moet gaan. Alles loopt en rijdt gewoon door - naast en temidden van allerlei  sloop-werkzaamheden en nieuwbouw. Die mengeling in het hart van de stad toont juist hun typische materialen en moderne complexe constructies, bewegwijzeringen, hijskranen en sjofels, hekwerken en sloopresten, aanwijsborden.


De moderne architectuur en de vele recente innovaties in de grote steden in Nederland vragen om specifieke design en complexe bouw-constructies. Met name zie ik deze oprijzen in en aan het oude centrum van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam De moderne constructies die ik daar aantref weten mij sterk te boeien. Ik zie in hen vaak sterke gelaagdheid, veel reflecterende materialen, en grote complexiteit in de steun-constructies met vaak veel transparantie. Het is precies zoals vroeger als kind een weerspiegelende regenplas mij mateloos wist te boeien door haar diepte en de vele complexe reflecties.


Ook de nieuwe materialen spreken mij erg aan: beton, glaswanden en veel constructies in staal en aluminium. Ik houd van dat basale materiaal in de recente nieuwbouw! Bijvoorbeeld bij de bouw van het nieuwe 'Muziekgebouw aan het IJ' in de stad Amsterdam waarin de materialen en constructies zo duidelijk zichtbaar zijn verwerkt in de uiteindelijke architectuur. Ook zo bij de nieuwbouw inclusief de enorme glazen dak-constructies van het Centraal Station in Rotterdam. De nieuwe architectuur van een stad als Den Haag boeit mij met name door de gedwongen combinaties van oude historische gebouwen en de grootschalige nieuwbouw. Hoge torenflats  aan de Turfmarkt bijvoorbeeld, in het hart van de oude stad. Deze afgedwongen combinatie en afstemming tussen oude en nieuwe bebouwing geldt voor veel steden in Nederland die gaan moderniseren.  
       
Het moderne fenomeen van de oprijzende skyline in de Nederlandse grote stad valt mij op; onder andere de uitgesproken skyline van Rotterdam en de beginnende skyline in het hart van Den Haag met de recente gerealiseerde architectuur en de bouw aan en rondom het station Den Haag Centraal. In dit stations-gebied gaan nu al een flink aantal woon- en werktorens de lucht in, tot 145 meter hoog. De totale architectuur tussen Den Haag Centraal Station en het Spui vormt nu al een kenmerkende skyline. Met als markante gebouwen daarin de fijzinnige nieuwe Babylontoren, het prominente IJspaleis en de Hoftoren; de laatste twee zijn voorbeelden van het nieuwe Nederlandse bouwen van kort na 2000.       



Hilly van Eerten



 

over mijn GALERIES

 

 

MONO-prints van HIJSKRANEN in de stad, uit mijn foto's

De hijskranen in de nieuwbouw-activiteiten in de stad staan voor mij voor energie en activiteit. De kranen staan op een rustige manier en gedoseerd aanwezig. Hijskranen vertegenwoordigen een ingetogen energie in de de bouw-activiteit van de nieuwe steden. In de afgelopen jaren heb ik de bouw- en hijskranen regelmatig gefotografeerd in het centrum en buitenwijken van Amsterdam, zowel de oude als de moderne hijskranen. Ik vond ze onder andere bij de nieuwe bouw-terreinen aan het Oosterdok, aan het IJ en aan de ring bij Amsterdam-Zuid / WTC. Een reeks oudere kranen trof ik aan langs de Schelde in de stad Antwerpen. Veel moderne kranen in de steden Rotterdam en in het centrum van Den Haag.

Graag meng ik deze afbeeldingen van de hijskranen uit mijn fotoos met andere motieven van de nieuwe stad in Nederland, waardoor er een collage van 'hijskraan, architectuur & grote stad' ontstaat.
Onze moderne tijd zou ondenkbaar zijn zonder de hijskraan. Daarom is deze grafiek serie van monotypes ‘Ode aan de Hijskraan’ ook als een ode aan de moderne energieke tijd te zien.



 

nieuwbouw in de stad AMSTERDAM
 

In de afgelopen jaren heb ik vanaf 2005 zeer intensief allerlei nieuwbouw en recente architectuur gefotografeerd in mijn eigen stad Amsterdam. Dit deed ik op een aantal bouw-plaatsen zoals aan het Oosterdok / CS, aan het IJ en aan de ring bij Amsterdam-Zuid bij station Zuid. Deze foto's zette ik later al doende om in gedrukte collage kunst.

Ik fotografeerde in het centrum Amsterdam o.a. de bouw-putten, hijskranen, trein- en tramrails, bouw-constructies, de metro-aanleg, graafmachines en half-afgebouwde kantoor-kolossen die nog veel lieten zien van hun inwendige 
constructie. Amsterdam krijgt als oude stad nieuwbouw-delen aan haar flanken, zoals het Oosterdok en Westerdok langs het IJ, aan de ring en bij het Amstelstation.


Ik fotografeer graag de recente architectuur van Amsterdam op de bouw-plaats zelf, het liefst in een nog niet voltooide vorm. Uit de achteraf geselecteerde foto's - die ik tot bruikbare beeld-fragmenten demonteer door het uit-snijden of scheuren van stukken foto - ontstaat mijn grafische foto-collage kunst, meestal in de vorm van gekleurde of zwart-wit eenmalig gedrukte monotypes.


ART PRINTS van de moderne architectuur in ROTTERDAM
 

In de afgelopen paar jaar heb ik vanaf 2007 regelmatig foto’s gemaakt in het centrum van Rotterdam. Rotterdam is de modernste stad van Nederland met de meeste bedrijven. Met nam de nieuwbouw van het Centraal Station, midden in het centrum van de stad en de langdurige inrichting van het nieuwe stationsplein volgde ik al jarenlang intensief met mijn camera. De moderne architectuur en stadsplanning in Rotterdam is heel uitgesproken!

Onder andere de nieuwe kap van de hal van het Centraal Station in zijn verschillende bouwfases fascineert mij sterk. Al in de vroege jaren 1950 ontstond de eerste nieuwbouw in het lege - gebombardeerde - centrum van Rotterdam. Er verrezen na 1950 publieke gebouwen zoals van de post, het gerechtsgebouw, het stadhuis en de Bijencorf. In de jaren '80 van de vorige eeuw begon de tweede golf van de nieuwbouw in het centrum en aan de Maasoevers van de stad zichtbaar te worden, samen met de treintunnel onder het centrum van de stad, en de moderne Maas-bruggen de Willemsbrug en de Erasmusbrug / de Zwaan van architect van Berkel. Aan de stadskant van de Maas groeide toen al een vroege moderne skyline.  

Zo verzamelde en verzamel ik fotoos van de moderne architectuur in het centrum van Rotterdam die ik later onderling combineerde in mijn monotypes als grafische foto-collage kunst.


MONO-PRINTS van NEW YORK - MANHATTAN

In 1999 heb ik tijdens mijn verblijf in New York veel – nog analoge foto’s – gemaakt. Met name in het stads-centrum, New York Manhattan, en van de Brooklyn Bridge die de verbinding vormt tussen Manhattan en het centrum. Van de analoge foto’s maakte ik eerst foto-kopieën om deze in allerlei fragmenten te gebruiken om mijn inkt op te kunnen brengen. Zo ontstonden er later ook gedrukte foto-collages van mijn beelden uit New York stad, met zijn kenmerkende watertorens boven op de gebouwen. ik heb deze beelden vaak gecombineerd met onder andere straat-teksten uit Indonesië, Andalusië of met hijskranen uit Amsterdam.   

Art design in grafische print: moderne kunst in digitale prent ontwerpen - collage van stad & mensen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam in diverse maten beschikbaar